onsdag 29 december 2010

Högtid

Helgerna passerar snabbt. Vi klär oss varmt, äter och eldar i kakelugnen för att hålla värmen.
De som behöver äta allra mest hos mig är dock fåglarna. Jag har hängt ut talgbollar, köpt jordnötter och en ny automat för både små och stora frön. Efter ett par dagar var det fullt kring buffén. Blåmes, talgoxe, titor, sparvar och en nötväcka. Den satt givetvis uppochner på automaten och pickade i hampafröna.
Ett alternativt träd när det kanske är svårt att hacka fram något ätbart ur frusna stammar.
Planeringen för trädgårdsrundan går lite på halvfart under helgerna, men anmälningar har redan börjat komma in. Jag tror att vi redan är uppe i närmre tio trädgårdar.  Och fler ska det bli.

måndag 20 december 2010

Kallare och kallare

Skidspåren är preparerade på åsen. Termometern kryper ner under minus 10 och det ser ut att bli den "värsta" vintern i mannaminne. Ingen tvekar väl längre om huruvida julen ska bli vit eller ej. Frågan är snarare HUR VIT. Hur djupt vit.

Men i stugan lyser flitens lampa.
Nu är inbjudan till trädgårdsrundan klar och utskickad till alla de adresser vi har i registret.
Lone kuverterar och skickar inbjudan till trädgårdsföreningar runt om i landet och Gunilla letar nya medverkande och sprider kunskap om evenemanget. Det kommer säkert att bli hur bra som helst, även om det just nu är svårt att se våren för all snö. Men snart nog kommer återigen de skönaste små pimpineller i rosa krås att trollbinda blicken.

torsdag 16 december 2010

Snöstorm

Idag ville man knappt gå ut. Det var en riktig utmaning att ta sig till kontoret.
Pulsandes genom snön gick jag och funderade på hur den lilla gärdsmygen ska klara sig genom vintern och hur vackert det är när snön bäddar in landskapet. Det är bra att gå. Man tänker klarare - känns det som.
Väl på plats vid datorn tog jag itu med att sätta mig in i hur vi ska kunna göra en bra karta på Google maps för Trädgårdsrundan och pratade sedan en stund med Lone Jönsson, en av de hängivna deltagare som lovat ställa upp och hjälpa till. Hon har tagit fram listor på åtskilliga av landets trädgårdsföreningar och åtagit sig att brevledes informera dem om vårt evenemang. En julros till henne för det.
Sven Öberg i Glumslöv har besökt turistchefen i Landskrona. Hon har erbjudit sig att lägga in rundan bland övriga evenemang i kommunens evenemangslista. Det är vi ju förstås glada för. Men vi hoppas ju också givetvis att få med kommunerna i evenemanget. Det finns ju många fina platser (trädgårdar/parker) i kommunal ägo. Kunde vara trevligt om de hoppade på.

onsdag 15 december 2010

15 december

Varje dag trillar det in mail från personer som anmäler sitt intresse för att vara med i rundan. Artikel i HD om att vi driver rundan vidare var glädjande. Så får fler upp ögonen för att evenemanget lever vidare.
Det känns väldigt hoppfullt. Nu har väl de flesta fullt upp med julförberedelser. Ska själv försöka hinna med lite idag, men först ska jag undersöka hur vi kan få till en bra Google-karta som vi kan använda för att hitta till dem som medverkar nästa år. Någon tipsade om att 1000 trädgårdar hade en sådan.
Och så går det första utskicket med inbjudan ut idag.
Dessutom har jag lagt upp ett par prov på hur företagen som medverkar kommer att synas på bloggen.

tisdag 14 december 2010

Mitt i vintern


Just så här kan det se ut i en av deltagarnas trädgård om bara några månader. Tänk att det är så oändligt svårt att förstå och samtidigt fantastiskt att se naturens ständiga förvandling. När man idag raglade till jobbet på stelfruset före detta snöslask är det nästan omöjligt att tänka att om bara några månader ligger samma stig inbäddad i skir grönska.


För att ge lite inspiration inför våren, trädgårdssäsongen - och givetvis - Trädgårdsrundan ska jag lägga upp lite bilder från de trädgårdar som ska medverka i nästa års evenemang. Hoppas det blir många. Och hoppas att många har bilder som vi kan lägga ut.

måndag 13 december 2010

Sankta Lucia

Det är riktigt kallt idag. I trädgården slokar Rhododendron som frostnupna slappa cigarrer och man är glad åt att äntligen ha fått in lite ved i källaren.
Nu har vi i alla fall fått utlagt på hemsidan att trädgårdsrundan blir av och ska försöka sprida kring budskapet så att vi får riktigt många glada deltagare. Och många besökare - givetvis.
Julen närmar sig väldigt fort och jag har inte ens fått krans på dörren. Faktiskt en av de viktigaste juldekorationerna, tycker jag.  Så otroligt vackert med lingonris eller järnek.
Får väl ge mig ut på jakt.

fredag 10 december 2010

Den blir av - no matter what!

Det blir en Trädgårdsrunda i nordvästra Skåne.
Nu har vi bestämt oss för att ordna en runda den 3-5 juni 2011.
Flera av dem som deltagit i Trädgårdsrundan under många år och som betraktar evenemanget som årets höjdpunkt i trädgårdssammanhang har hört av sig och vill absolut få till något. Därför har jag som på regionens uppdrag hållit i trådarna de senaste åren och Gunilla Bokelund-Bengtsson givit oss attan på att det ska gå att få till något. Fler har hört av sig och ställer upp för att regionens största försommarevenemang inte ska gå i graven. Fantastiska människor.
Eftersom turistcheferna i våra kommuner beslutat att inte ställa upp med ekonomiskt stöd måste vi tänka om en hel del. De verkar inte anse att 70 000 besök hos privata trädgårdar och små trädgårdsföretag har någon turistisk potential...jaja. Det får väl stå för dem.
Kanske kan vi inte utan medel få till riktigt lika många besök - men vem vet. Vi ska göra vad vi kan.
Nu kör vi.

Så boka redan nu in försommarhelg i nordvästra Skåne 3-5 juni.